7 tips om te sporten met 1,5 meter afstand

13 maart 2021 - door David

Nu het weer weer beter wordt en er door de versoepelingen ook steeds weer een klein beetje meer mag, is het weer tijd om samen met een groep te sporten. Maar het liefst bewaar je natuurlijk zoveel mogelijk nog steeds 1,5 meter afstand, zodat je het sporten en trainen op een verantwoordelijke manier kunt doen. Maar hoe doe je dat? Met deze 7 tips helpen we je een beetje op weg!

1. Circuit training

Een goede manier om samen fit te worden, zonder dat je teveel in contact komt met anderen is een circuit training. Bij een circuit training voer je verschillende oefeningen uit, zonder rust te nemen. Iedere oefening heeft een vaste tijd en op het einde ga je de andere oefening doen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat iedere oefening 3 minuten duurt en maak je voor ieder station een oefening. Oefeningen als opdrukken, burpies, situps en squats lenen zich hier goed voor!

2. Samen op afstand een workout maken

Iets wat lijkt op een circuit training, is op gepaste afstand dezelfde oefening uitvoeren. Zo kun je zeggen dat iedereen die meedoet een x aantal oefeningen moet voorbereiden of moet bedenken. Dit kun je vantevoren afspreken of natuurlijk ter plekke. Het leuke hieraan is dat iedereen met een andere oefening komt, en je zodoende misschien ook oefeningen doet die je nog niet kende. Juist doordat je het samen en tegelijk doet, maakt deze manier van trainen heel leuk om te doen.

3. Gebruik zo min mogelijk spullen

Als je traint in deze Corona tijd is het raadzaam om zo min mogelijk spullen met elkaar te gebruiken. Juist door het aanraken kun je immers Corona verspreiden en daarom is het goed om danwel je eigen spullen mee te nemen, of zoveel mogelijk dingen op lichaamsgewicht te doen. Je kunt natuurlijk ook vrij eenvoudig een eigen basis gear samenstellen. Een klein rugtasje met bijvoorbeeld een springtouw, weerstandsbanden en lichte gewichtjes is niet duur en bovendien makkelijk mee te nemen, maar kun je wel voor verschillende oefeningen gebruiken.

4. Tafelvoetbal

Als je bijvoorbeeld een voetbaltraining, hockeytraining of een andere teamtraining wilt doen op 1,5 meter afstand heb je natuurlijk niet genoeg aan oefeningen als sit ups en burpies. Ook positiespel en baltrainingen zijn immers heel belangrijk. Baltrainingen op afstand zijn vrij makkelijk; je kunt natuurlijk veel op lange ballen oefenen of op doel schieten zonder dat hier fysiek contact is, maar positiespel blijft lastig. Zodra je positiespel gaat trainen sluipt het duel er vrij eenvoudig in. Je wilt immers toch heel graag die bal hebben, en daarbij vergeet je af en toe die afstand te houden; onze tip; denk aan tafelvoetbal. Kader met behulp van pionnen rasters af waar iedere speler zich in mag bewegen. Zo heeft iedereen wel een beetje bewegingsvrijheid, maar moet je toch juist door middel van goede techniek en snel spel zorgen dat je tegenstander tegelijkertijd niet de bal kan onderscheppen.

5. Baltraining circuit

Een andere goede oefening is het maken van een circuit met de bal. Met behulp van simpele attributen kun je een hele training samenstellen, waarbij je bijvoorbeeld met de bal moet slalommen en andere specifieke oefeningen moet doen, welke uiteindelijk op het doel moeten worden afgewerkt. Dit is iets wat je vast en zeker eerder gedaan hebt en zal dus vrij eenvoudig uit te voeren zijn.

6. Materialen voor teamtrainingen

Zoals we in punt 4 en 5 al aangaven, is het nu misschien extra belangrijk om goed materiaal te hebben. Met behulp van een kleine investering kun je echt al ver komen. Bij bijvoorbeeld de Decathlon koop je heel voordelig de pionnen en andere trainingsattributen, zodat je extra goed jezelf kunt voorbereiden. Een paar tips:

  • Speedladders; hiermee verbeter je je voetenwerk en coordinatie
  • Trainingshoedjes; dit zijn kleine pionnen. Vanwege de grootte goed te gebruiken in een circuit of als afbakening van je rasters
  • Springtouw; zoals we al aangaven moet iedereen een springtouw hebben eigenlijk. Mega goed voor je conditie.
  • Enkelgewichten; Daag jezelf uit en verbeter je spierkracht
  • Hoepels; deze kun je goed gebruiken voor spring- en coordinatieoefeningen
  • Hesjes; weinig uitleg nodig, aangezien we deze allemaal kennen!
  • Grote pionnen; deze kunnen goed dienen als vervanger van tegenstanders in circuit trainingen

6. Onthoud: trainen is geen wedstrijd

Onze laatste tip klinkt eenvoudig, maar is het eigenlijk niet; realiseer je dat je traint om jezelf en je team te verbeteren en niet om te winnen. Iedereen zal nu denken ‘ja duh’, maar in the heat of the game vergeet je dit nog wel eens omdat we allemaal fanatieke sporters zijn. Maar benadruk voor je trainen, en onthoud dat training als doel heeft om jezelf en je teamgenoten beter te worden. Zowel op fysiek, als conditioneel als positioneel vlak. Het partijtje dat we allemaal zo leuk vinden, hoeft daarom niet per se gewonnen te worden. Spreek dus vantevoren echt met elkaar af dat de afstand gehouden moet worden en bespreek elkaars grenzen.

We hopen dat je hier iets aan hebt. We wensen je heel veel plezier!

Meer lezen?

Lees onze andere artikelen Ga terugMeld je aan